Voor trainingsacteurs en trainers.

HeldHoe zou het zijn als medewerkers een motiverend verhaal met een perspectief zouden vertellen als ontwikkel- of resultaatafspraak in hun planningsgesprek? Als de medewerker de held in zijn eigen verhaal wordt?
Voor trainers en trainingsacteurs is er een inspirerend middel waarmee je dit voor elkaar kunt krijgen. Het levert de deelnemers, de trainers en de trainingsacteurs veel energie op.

Gesprekscyclus
Het planningsgesprek is het eerste gesprek in de gesprekscyclus. Daarna volgen het functioneringsgesprek en het beoordelingsgesprek.
Het is een belangrijk gesprek waarin de medewerker samen met de leidinggevende ontwikkeling- en resultaatafspraken maakt voor het komende jaar. Het initiatief en de verantwoordelijkheid liggen voor een groot deel bij de medewerker. Hier ligt een kans. Veel medewerkers hebben nog niet geleerd om die kans te pakken. Ze weten nog niet hoe ze hun wens in een motiverend verhaal kunnen vertellen.

De oefening
Als trainingsacteur speel ik vaak de leidinggevende als medewerkers in een training leren hoe ze een ontwikkel- of resultaatafspraak kunnen maken in een planningsgesprek.
Het blijkt lastig voor ze te zijn om een verhaal met perspectief te maken.
Meestal formuleren de medewerkers hun afspraak in een oplossing of in een klacht

  • Ik wil een training in dit of dat volgen.
  • Er moeten meer mensen bij.
  • Niemand houdt zich aan afspraken en daardoor kan ik niet verder.
  • Ik heb teveel werk op mijn bord, er moet wat vanaf.

Storytelling biedt hier een oplossing. Ik maak gebruik van een verhaalschema waarmee de medewerker zijn verhaal kan voorbereiden. In de rol van leidinggevende weet ik ook aan de hand van die verhaalopbouw precies welke vragen ik kan stellen om het verhaal van de medewerker te helpen maken.
Als trainingsacteur gebruik ik dan de techniek van coachend spelen. Deze techniek gebruikte ik in een serie trainingen over het planningsgesprek bij een grote gemeente. De deelnemers maakten hun verhaal aan de hand van het storytellingmodel en in de simulaties hielp ik ze in de rol van leidinggevende met mijn vragen om structuur in het verhaal te brengen. Na afloop hadden ze een verhaal dat ze meteen in hun planningsgesprek konden inbrengen.

Energie
De medewerkers kregen energie van hun eigen verhaal. Het begon met een klacht, maar die toverden we om tot kracht. Hun verhaal werd opbouwend voor henzelf, de leidinggevende en de organisatie. Waardoor ik in de rol van leidinggevende ook energie kreeg en alleen nog maar mijn goedkeuring hoefde te geven.
Wanneer je als trainer en trainingsacteur zo’n middel tot je beschikking hebt, kun je je voorstellen dat er energie vrijkomt in de groep en dat je blije gezichten ziet. Mensen ontdekken de kracht in zichzelf om veranderingen aan te brengen en voelen zich gesteund. Ze worden de held in hun eigen verhaal. De leidinggevende krijgt op die manier ook plezier in de planningsgesprekken omdat de medewerker verantwoordelijkheid gaat nemen voor zijn eigen verhaal en hiermee stappen neemt in ontwikkeling en resultaat.

Storytelling in trainingen
Als medewerkers en leidinggevenden storytelling als middel gaan gebruiken scheelt dat een hele hoop geklaag en kan de energie weer stromen in de richting van ontwikkeling.
Dit is één van de praktisch uitvoeringen waarin ik storytelling gebruik in trainingen. Als trainingsacteur en als trainer.

Wil je hier meer over weten?
In de: Masterclass Storytelling  zal ik je laten ervaren wat zo’n heldenverhaal in trainingen kan betekenen.