Blog Creëer je eigen mythe

3 tips voor een goeie elevatorpitch
Hoe staat het met jouw elevatorpitch? Heb jij er enkele paraat voor de verschillende situaties waarin je die nodig hebt?
Een paar tips om je daarbij te helpen.
1- Met een elevatorpitch breng je een gesprek op gang.
Er heerst een groot misverstand over de elevatorpitch. Veel mensen denken dat ze daarmee meteen verkopen. Met een elevatorpitch doe je niets anders dan jezelf kort en helder voorstellen: Wie ben je, wat doe je, wat is belangrijk voor je/ wat is je passie en wat beteken je voor de ander. En dat allemaal in zo’n 20 seconden. Het doel van de elevatorpitch is om anderen nieuwsgierig te maken naar je, zodat de ander vragen gaat stellen er een gesprek op gang komt.
Om te verkopen is er vertrouwen nodig. Dat gebeurt pas als je elkaar wat beter kent.
Zorg dus dat je een goeie elevatorpitch hebt en ga naar een netwerkbijeenkomst om mensen te ontmoeten en niet om direct te verkopen. Wees geïnteresseerd in de ander. En hop niet van de één naar de ander op zoek naar een klant. Dat wekt irritatie op en zo verlies je eerder klanten dan dat je ze vindt.
2- Een elevatorpitch is afgestemd op de luisteraar, de tijd en de plaats
Een elevatorpitch is niet statisch. Het is niet zo, dat je er één hebt, die je in elke situatie inzet. Je pitch verandert per situatie, want die is afgestemd op de ander, de situatie en de tijd. Op een netwerkbijeenkomst houd je het heel kort. Je bedoeling is dat de ander nieuwsgierig is geworden en vragen gaat stellen, zodat er een gesprek op gang komt.
Als je je voorstelt aan je nieuwe collega’s, vertel je iets wat voor hen van belang is. Dan kun je ook iets langer praten, een minuutje bijvoorbeeld, afhankelijk van de lengte van de ontmoeting. Bij de koffieautomaat houd je het kort, maar heb je een afspraak om samen te lunchen, dan kan je elevatorpitch misschien wel 2 minuten duren.
Bij een sollicitatiegesprek vertel je weer andere dingen over jezelf, want je cv hebben ze al gelezen en kun je wel bijna 2 minuten vertellen. Ook daar zit een bepaalde structuur in.
Prop niet je hele leven en alles wat je kunt in een elevatorpitch. Kies zorgvuldig naar aanleiding van je luisteraars wat je wel en niet zult zeggen. Maak keuzes.
Als ik me voorstel aan de cursisten bij de workshop elevatorpitch, zeg ik iets over mijn ervaring met presenteren, communicatie en pitchen. Dan laat ik al mijn ervaring met het geven van Griekse taallessen en het feit dat ik in Griekenland woon weg, dan praat ik ook niet over de talking sticks die ik maak. Dat is in een korte pitch voor de cursisten van de workshop elevatorpitch niet relevant.
3- Voorbereiden
Een elevatorpitch bereid je voor. Voor iedere gelegenheid waar je een pitch nodig hebt, denk je van tevoren even na, wat je gaat zeggen. Denk niet, ik weet het wel, want de kans is groot dat je op het moment zelf gaat hakkelen of dat je het belangrijkste vergeet en dat wil je niet.
Dat betekent niet dat je een elevatorpitch uit je hoofd gaat leren, maar wel verzamel je de ingrediënten voor je verhaaltje in de juiste volgorde. Je oefent het een paar keer hardop. Dat kost je en paar minuten tijd en je bent goed voorbereid.
Workshop
Wil je leren hoe je een goeie elevatorpitch maakt en welke structuur je het beste kunt aanhouden? Doe dan mee met de workshop elevatorpitch op 11 maart in Utrecht. Er zijn nog enkele plekken. Dit is de laatste workshop elevatorpitch die ik dit seizoen geef, dus grijp je kans en doe mee.