Blog Creëer je eigen mythe

Als je feedback kunt geven, neem je regie over je leven en werk!
Ik krijg zelf vaak feedback en ik vraag er ook altijd om. Het is een kans om iets nog beter te maken. Bovendien hebben andere mensen ideeën, waar ik zelf niet op kom. Als de feedback gegeven wordt met de intentie om iets te verbeteren of om een behoefte duidelijk te maken, dan sta ik er altijd voor open en ben ik er blij mee. Als het binnen de doelstellingen en mijn vermogen past, dan doe ik er altijd wat mee. Dus bedankt voor alle feedback, die ik van zovelen van jullie heb gekregen over de workshops.
Ik geef in alle workshops en coachings natuurlijk veel feedback aan de cursisten en het valt me op, dat de cursisten mijn feedback goed incasseren, maar vaak zelf een beetje bang zijn om feedback te geven.
Omdat ze bijvoorbeeld denken dat de ander boos zal worden. Dat kan gebeuren, maar als je het op de goede manier doet, dan zal het juist de band versterken.
Wat is feedback
Feedback is een boodschap over het gedrag of de prestaties van een ander. (De ander kan bijvoorbeeld je partner, je collega, je baas, de trainer of een heel team zijn). Feedback is onmisbaar als je met anderen samenwerkt. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen dat het werk van de ander niet in orde is, of juist heel erg goed is. Dat bevordert de samenwerking.
Feedback geef je om een situatie voor alle betrokkenen te verbeteren.
Intentie
Het allerbelangrijkste bij feedback geven is dat je het met een goede intentie doet.
Iemand afbranden is gemakkelijk en zo gedaan, maar om daarna de relatie te herstellen, vergt heel wat van je inlevingsvermogen en communicatievaardigheden.
Het heeft geen enkele zin om iemand te kwetsen, om je frustratie kwijt te raken, want je bederft daarmee ook je goede relatie.
Het behoud van een goede relatie staat dus voorop bij feedback geven.
Wees eerlijk tegen jezelf en ontdek wat je intentie is.
Als je heel boos op iemand bent, of gekwetst bent, dan kun je ook feedback geven over dat gevoel. Dan is het wel belangrijk dat je zelf bereid bent er samen over te praten en te luisteren naar de ander om een constructieve oplossing te vinden.
Krijg je ja of nee?
Niet iedereen is blij met feedback, dus het kan zijn dat de ander je feedback naast zich neerlegt. Of iemand heeft een andere mening over de gebeurtenis en gaat niet mee in dat wat jij wilt. Feedback geven, garandeert niet dat de ander ‘Ja, je hebt gelijk’ tegen je zegt. Dat is misschien een teleurstelling, waar je even overheen moet komen. In ieder geval heb je jouw mening gegeven en dat is krachtig want je hebt initiatief genomen om iets te veranderen.
Stel dat je geen feedback geeft! Dan blijft de situatie in ieder geval zoals ze is en misschien stapelt de ergernis of ontevredenheid op. Daar wordt je in ieder geval niet blij van. Dus feedback is altijd een kans.
Feedback ontvangen
Wie feedback geeft, kan ook feedback terug verwachten. Dat voelt niet altijd fijn, maar het hoort wel bij ontwikkelen en samenwerken. Met goed geplaatste feedback op het goede moment, ruim je veel misverstanden uit de weg. Zie feedback als een cadeautje, dat je uit kunt pakken en gebruiken of weg kunt gooien als je het niet mooi vind. Samen iets bespreken lost iets op of verheldert in ieder geval de manier waarop jullie beiden met de situatie omgaan.
Compliment
Ook een compliment is feedback geven. Complimenten geven, versterkt de relatie en geeft zelfvertrouwen en onderling vertrouwen. Ook een compliment kun je volgens de regels van de feedback doen. Dan geef je meer betekenis aan het compliment. Als je regelmatig goed gemeende complimenten geeft, dan zal de ander ook meer openstaan om feedback te ontvangen.
Workshop ‘Durven en doen’
Er zijn feedbackregels, die helpen om een goed feedbackgesprek te voeren.
In de workshop ‘Durven en Doen’, die ik op 13 februari geef voor Professionals FNV in Utrecht van 13.00 – 17.30, leer je daar alles over. Je oefent met een eigen case en krijgt feedback op de manier waarop je dat doet. Daarna is het veel makkelijker voor je om feedback te geven. Deze feedback cursus is de laatste van een serie in dit seizoen bij Professionals FNV in Utrecht.
In Den Bosch geef ik ook nog een korte versie van deze workshop op 2 april van 19.30 – 21.30.
De inschrijving staat open voor iedereen. Je kunt nog inschrijven en als je lid bent van het FNV kost het niks. Anders betaal je maar € 25,- voor een lidmaatschap van 4 maanden.
Alle workshops die ik dit seizoen geef, staan ook op mijn pagina workshops.