Karen de Vries

Karen de Vries

Coach, trainer, actrice, kunstenaar

‘Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka wens dat de weg dan lang mag zijn.’

Kavafis

Waarom doe ik wat ik doe?

 • Mijn drijfveer is ‘verbinding met jezelf en met de ander‘. Contact maken.
 • Je mag er helemaal zijn, gezien en gehoord worden.
 • Ik geloof dat we allemaal uniek zijn en waarde kunnen toevoegen aan het leven, aan de samenleving.
 • Ik geloof dat die waarden te vaak onderbelicht zijn. Met z’n allen zijn we enorm rijk.
 • Ik geloof in de unieke kracht van ieder mens.
 • Ik geloof dat iedereen gelukkiger is als je je hele potentieel ontwikkelt en in dienst stelt van een groter geheel.
 • Ik geloof dat we allemaal een zinnige bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld.
 • Ik help graag om jouw gouden zaden tot bloei te brengen.
 • Ik geloof dat iedereen zijn eigen verhaal heeft en leeft. En die verhalen mogen bestaan.
 • Ik weet waarvoor ik iedere morgen mijn bed uitkom. Ik heb een’ idee’ dat het daglicht wil zien of om samen iets te creëren. Dat vervult me met zin, nieuwsgierigheid en verlangen naar de uitkomst.

Wat doe ik?

Ik werk als docent, coach en trainer en geef workshops en masterclasses in talentontwikkeling, presentatie, verhalen vertellen, het ontdekken van jouw WHY.
Ik geef ook lezingen/vertellingen over deze onderwerpen en vertel persoonlijke verhalen met een boodschap, gemixt met een mythologisch verhaal.

Ontdekkingsreis

lampje van Willy WortelVoor mij is het leven één grote ontdekkingsreis. Met vallen en opstaan, met ontdekkingen en teleurstellingen, met vreugde en verdriet, angst en hoop, liefde en haat.
Als kind al voelde ik zoveel vreugde als ik iets zelf had ontdekt. Dan begon ik helemaal te stralen. Ik hou nog steeds van onderzoeken en uitvinden. Dat deed ik in het theater toen ik voorstellingen maakte van Griekse tragedies en toen ik als actrice ontdekte hoe een ander personage dacht en voelde.
Als trainingsactrice ontdekte ik, door de spiegel voor te houden, de verborgen kwaliteiten van de ander.
In coaching en training onthul ik samen met jou, door jouw levensverhalen, je vergeten talenten en drijfveren.

De hele mens in beeld

Ik zie de hele mens. Alles mag er zijn, want het leven is een pad met hobbels. Jouw verhalen vertellen wie je bent.
Ik kan luisteren met mijn oren, ogen, gevoel, verstand, hart en intuïtie. Ik kan verhelderende vragen, zonder oordeel, stellen, waardoor jij steeds een stapje verder komt in jouw verhaal. Ik heb een grote dosis empathie voor mensen die iets willen, maar nog niet kunnen.
Een diep verlangen is mijns inziens een schat die ontdekt wil worden. Daar zet ik me volledig voor in. Ik laat je zelf ontdekken en ervaring opdoen. De middelen die ik kan gebruiken zijn: Spel, talking stick, storytelling, luisteren en vragen stellen, mythologie, tarot, tekenen en zelf ontworpen modellen om je leven in kaart te brengen.

Talent

Mijn talent is ‘onthullen‘. Het komt in actie als er vragen zijn, of verlangens naar het onbekende, het onbewust aanwezige.
Mijn talent ‘onthullen’ wil het beste in de mens aan het licht brengen.
Ik geniet van ontdekken en nieuwe wegen vinden. Mijn grenzeloze creativiteit vindt telkens weer wegen voor oplossingen en nieuwe uitvindingen.

Passie en kernwaarden

Ik heb meestal mijn passies gevolgd en ben zelfstandig ondernemer om de vrijheid te hebben al mijn ideeën en plannen ook te kunnen verwezenlijken. Je zou kunnen zeggen dat Dionysos (enthousiasme en beleving) een grote invloed op mij heeft.
Vrijheid, liefde en creativiteit zijn de belangrijkste kernwaarden voor mij. Ik laat me vaak leiden door mijn verlangens en volg vaak mijn intuïtie.
Ook mijn (soms te grote) verantwoordelijkheidsgevoel en loyaliteit spelen een belangrijke rol. Zij dienen mij en zitten mij ook regelmatig in de weg.

Online werken

Vanaf 2010 ben ik in de ban van online werken. Dat komt natuurlijk ook door mijn drang naar vrijheid en het gedeeltelijk wonen in Griekenland.
Hoe maak ik mijn verlangens waar om locatie-onafhankelijk te werken, was mijn grote vraag.
Ook heb ik al 4 x een crisis meegemaakt waardoor mijn werk en inkomen in 1 klap verdween en ik weer helemaal opnieuw moest beginnen.
Langzaamaan begon ik het online werken te ontdekken en heb ik inmiddels succesvolle diensten, die bij mij passen, ontwikkeld.
Ook leerde ik over marketing, hoe de diensten online te verkopen.
Nu help ik ook collega- ondernemers om het digitale pad te verkennen en op die manier ook een online inkomen te verdienen met hun kennis en vaardigheden, naast hun reguliere werk, om zo in lastige tijden en naast hun AOW extra inkomsten te genereren.

Historie

Ik begon met een studie aan de Akademie voor Expressie door woord en gebaar in Utrecht om Docent Drama te worden. Ik werd actrice en theatermaker.
Ik speelde bij verschillende theatergroepen, leidde een eigen theatergroep, ontwikkelde voorstellingen, reed de bus, bouwde het decor en verkocht de voorstelling. Lange dagen vol plezier langs de theaters in Nederland. Ik verzon het Cafétheaterfestival en maakte het werkelijkheid gedurende vijf jaren.
Eind 80-ger jaren combineerde ik docentschap en acteurschap als trainingsacteur en presentatietrainer.
Mijn ervaring als regisseur van Griekse tragedies in Nederland en Griekenland gedurende meer dan 20 jaar zette ik ook in voor teams om samen te leren werken, te improviseren en samen sterker te worden.

Vanaf 1988 werkte ik als trainingsacteur in communicatietrainingen en presentatietrainingen bij veel verschillende organisaties.

In 1996 begon ik met de cursussen in Griekenland, eerst vele jaren theater en vanaf 2002 ook de Griekse taalcursussen.

Vanaf 2009 geef ik workshops en coachings in commmunicatie en presentatie voor verschillende organisatie en o. a. veel voor FNV professionals.

In 2010 schreef ik de e-boekjes met creatieve werkvormen voor trainers.

Sinds 2011 maak ik talking sticks en geef ik workshops waarin de talking stick samen met storytelling en het GROWTH model helpen voor verandering en vervulling van verlangens.

In 2012 nam ik het initiatief tot het Storytellingevent, dat op 24 mei 2013 plaatsvond.

Vanaf 2013 onderzocht ik de Golden Circle van Simon Sinek en sindsdien help ik mensen en organisaties met het vinden van hun WHY. Ook ontdekte ik mijn talent ‘onthullen’ en help ik anderen om hun talent te vinden in coachings en workshops..

Sinds 2015 geef ik Griekse taalcursussen online voor Griekofielen.

Sinds 2020 geef ik online workshops voor zzp’ers die willen leren hoe je online cursussen maakt.

Epidavros, Griekenland

In Griekenland kwam ik in 1986 op een vakantie in het vissersdorp Epidavros op de Peloponnesos terecht, waar ik me helemaal thuis voelde. Het was liefde op het eerste gezicht en ik ben nooit meer weggegaan.

Het dorp Archaia Epidavros is het culturele hart van de provincie met theaterfestivals en de mythologische verhalen die er tot leven komen. Nu woon en werk ik daar zes maanden per jaar.
Ik geef workshops in Griekse taal, persoonlijke en professionele ontwikkeling, storytelling en regisseerde vele Griekse tragedies. Ook maak ik er talking sticks van het olijfhout van onze olijfbomen en mozaïek met natuurstenen van het strand. Epidavros.eu

Het boerenleven en de Griekse cultuur hebben me veel geleerd over aandacht en over leven met de dag. Ik ben gegrepen door de wijsheid van de Griekse mythen. Dat neem ik nu altijd met me mee, waar ik ook verblijf.

De reis naar mijn bestemming

25 jaar Epidavros

Onderweg naar Ithaka

Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka wens dat de weg dan lang mag zijn. Gedicht van Kavafis

8 Reacties

 1. Karen de Vries

  Wauw, wat een mooi bericht van je. Dankjewel Mabeth. Daar word ik blij van. Ik vind het ook leuk om jou te ontmoeten. Eerst online en dan wellicht in het echt.

 2. Mabeth Ciurans

  Ha Karen, met open mond heb ik net zo’n beetje alles over je gelezen… ik kon gewoon niet stoppen. Zo mooi en inspirerend wat ik lees én zoveel herken ik ook, ik voel me geroerd. Nu nog meer kijk ik uit naar de FNV workshop van aanstaande dinsdagochtend en ik hoop ontzettend dat deze doorgaat. Heb net een paar maanden sabbatical achter de rug en 10 weken alleen vertoefd op Kreta en Kythira, ik hou sinds vele jaren van Griekenland en volgens mijn neef komen zelfs onze voorouders daar vandaan. Dus ja, ik deel jou liefde voor Griekenland. En ik zie ook dat we dicht bij elkaar wonen, als jij in Nederland bent. Ik woon namelijk in de Agnietenstraat. Goed te veel toevalligheden, ik kijk er naar uit je te ontmoeten via het schermpje aankomende dinsdag en van je te mogen leren en samen het storytelling te mogen exploreren.
  Een mooie rest van je dag en kus het Griekse land van mij mocht je daar nu zijn.
  Warme groet, Mabeth

 3. Karen de Vries

  Hallo Dorien, dank voor je reactie en ik ben blij dat het jou aanspreekt. We gaan ervoor!

 4. dorienstraatsma

  Hoi Karen.

  We hebben elkaar ooit een keer ontmoet bij werken via Maarten van SOIN voor de belastingdienst.
  Nu neem ik deze prachtige informatie tot me, ik vind het geweldig.Compliment, zo helder gebracht.
  Als je,we dit nog meer kunnen verspreiden…..

  Dorien.

 5. Karen

  Hoi Paul, gefeliciteerd met je nieuw behaalde titel: “dramaspecialist”.
  Jij hebt al zoveel ervaring in het theater, dat je dat vast heel goed en met veel enthousiasme gaat doen. Heel veel succes.
  Ik hoop dat ik in de gelegenheid ben om het Eénakterfestival weer te presenteren in mei. Dat zou natuurlijk erg leuk zijn.

 6. Paul van Straten

  Hoi Karen,
  Weer eens een kijkje genomen op je website. Wat is die mooi geworden zeg. Ik ben weer druk in de weer met het theater. Vorig jaar heb ik de studie specialist drama onderwijs voor de basisschool afgerond, dus ik ga een heel klein beetje verder jouw richting op. Ja ik mag me nu dramaspecialist noemen, maar ben zelf elke repetitieavond opnieuw aan het zoeken. Je kunt me tegenkomen tijdens het eenakterfestival in de Speeldoos in Baarn (januari) en natuurlijk ook tijdens het Meerns Eenakterfestival in mei. Ik speel dan in het stuk PARAZOO. Je kent het niet want het is speciaal geschreven. Ik hoop je snel weer te zien.
  gr. Paul

 7. Karen

  Dank Gregg voor je mooie en hartelijke woorden, die ik lees op de 1e avond dat ik voorlopig weer even in Nederland ben, na 3 heerlijke maanden Griekenland met veel kunst, cultuur, bouwplannen en een aandachtig leven. Een mooie ontvangst! Ik stuur je graag mijn nieuwsbrief.

 8. Gregg Larmonie

  Beste Karen,

  Gefeliciteerd met je leven! Het klinkt als een droom, een van de weinigen die echt geloofwaardig overkomt als je verteld hoe je uiteindelijk je balans hebt gevonden en nog aan het perfectioneren bent.
  Ik deel met jouw mijn passie voor kunst,creativiteit, cultuur, het overbrengen van kennis, Griekenland en de Griekse cultuur( de griekse keuken niet te vergeten) en het oneindig streven nar gelukkig zijn.
  Dank je wel voor de goede tips bij LinkedIn! Succes met alles wat je doet en kijk voortaan uit naar het ontvangen van je nieuwsbrief! Kalisperas, Gregg.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *