Terwijl heel Europa geteisterd wordt door enorme hoeveelheden sneeuw of water en daardoor overstromingen en verkeerschaos is het in Griekenland warm. Sinds 1920 is de kerstvakantie niet zo warm geweest in Griekenland.
‘sMiddags een aangenaam zonnetje en de temperatuur loopt wel op tot 21 graden, ‘savonds fris, rond de 10 graden, af en toe een wolk of een bui. Voor Nederlandse begrippen is het hier voorjaar.
Iedere dag wandelen we door de bergen, waar bijna alles groen is, want de olijven-, sinaasappels -en pijnbomen zijn altijd groen. De weinige winterse kale bomen hier zijn walnoten- en vijgebomen.
Iedere berg heeft zijn eigen assortiment aan bloemen, kruiden en wilde eetbare planten. Wij kennen hun voorkeur goed en laten ons graag door hen verwennen.
Op het eiland plukken we kleine wilde witte narcissen, die nu het huis vullen met hun zoete geur.
Onder de tempel van Artemis op de berg Katarachi plukken we Sfongos, een wilde groente met een zoete smaak, Anemonen in alle kleuren lila, roze en blauw en nog heel jonge tijm.
Op Sarandakoupi plukken we Agria anginarakia, wilde artisjokken bladeren, met een bittere smaak.
Op Yialassi plukken we verschillende soorten wilde groenten: Sfongos, Radiki, Prikatsiles, Dakria tis elias, teveel soorten om op te noemen, die ik niet bij de Nederlandse naam ken en knalblauwe Irissen.
Sommige bomen hangen zwaar van de olijven, anderen zijn al geplukt en sommige hebben dit jaar geen vrucht. Om het jaar geeft de boomgaard olie. Ook wij hebben dit jaar te weinig om te laten persen, maar de oogst van vorig jaar volstaat nog tot de winter van 2010.
Merli’s , Navalina’s ,New Hall ( wintersinaasappelen), grote sappige Clementines, andere exotische mandarijnesoorten zoals Tzatzoumes, Kino en gele en rode grapefruits plukken we in onze boomgaard. De citroenboom in de tuin hangt zwaar van de vruchten. De munt wringt kleine groene kopjes uit de dikke rode klei omhoog , de selderij en de venkel staan fier overeind. Ann de granaatappelboom vinden we nog een sappige volrode vrucht, dat is dan wel de allerlaatste van het seizoen.
Op het strand vind ik alle kleuren stenen voor mijn tegels.
Dagelijks komen we met zakken vol natuur weer thuis. We smullen er goed van en ook in de werkplaats gaat iedere steen wel 5 x door mijn handen voor hij een plaatsje krijgt in een tegel of ander object.
De natuur schenkt onvoorwaardelijk en gul en voor iedere bloem, vrucht, kruid of steen bedank ik de natuur ruimhartig.
Het nieuwe jaar begon met storm. Wordt het een stormachtig jaar hier?
4 januari 2010