Zeg: JA

In allerlei assertiviteitstrainingen leren we nee- te zeggen. Prima, keuzes maken, je eigen keuzes maken, dat maakt je als mens uniek.
Nee- zeggen is ja–zeggen tegen iets anders. Nee, ik kom niet = ja-zeggen tegen iets anders, iets wat je echt wilt.
En wanneer zeg je JA. Echt ja, tegen de ander, tegen je werkzaamheden, tegen het leven.
Doe je de dingen omdat ze moeten, omdat het van je verwacht wordt of zeg je: “ JA, ik wil? JA , ik stap erin met volle overtuiging , met passie, met liefde”.
Ja zeggen tegen wat er op je pad komt. Ja zeggen tegen het leven, ja zeggen tegen iets nieuws, ja zeggen tegen de ander.
Ja zeggen betekent iets nieuws aanvaarden, aangaan, open staan voor het leven, open staan voor nieuwe ervaringen.
Ja zeggen betekent ook een nieuwe stap, iets onbekends. Je weet nog niet waar het toe leidt.
Ja zeggen betekent je vooroordelen parkeren, even afwachten, wie weet wat het nieuwe je zal brengen.
Ja zeggen betekent dat je volop in ontwikkeling bent, dat je de angst voor het onbekende kent en aftast of het onbekende je geen pijn zal doen.

Nee
Nee-zeggen betekent dat je je huidige omstandigheid beschermt en soms is dat nodig, want je zegt dan eigenlijk ja tegen veiligheid.
Nee-zeggen doe je vaak uit negatieve overtuigingen. Wat zou er kunnen gebeuren als……..?
Nee-zeggen is vaak moeilijk, we zijn bang om de ander te kwetsen, om niet aardig gevonden te worden. Als je weet waar je JA tegen zegt, wordt nee-zeggen veel gemakkelijker.

Keuze
Ja zeggen begint met een keuze, met de intentie om een stap te maken, om een nieuwe ervaring op te doen. Daarvoor moet je afstand doen van alle beperkingen en negatieve overtuigingen, afstand doen van de maar’s….
Stel dat het nieuwe iets geweldigs leuks oplevert, stel dat het mislukt….. je weet het niet?
Zeg je geen ja, dan weet je ook niet wat de uitkomst is.
Zeg je twijfel- ja, dan balanceer je tussen ja en nee in. Dat kost een hoop energie en blokkeert je creativiteit. Zonde van je energie, tijd en creativiteit.
Moeten-ja. Dat is geen ja, het moet van een ander. En het betekent nee. Nee ik wil niet, maar ik doe het toch. Ook daarmee blokker je jouw creatieve energie, je wordt doodmoe en het levert je niks op.

Namasté
Er is een mooi woord dat ja-zeggen tegen de ander betekent: Namasté.
Dit woord uit het Sanskriet betekent letterlijk: ‘ ik buig voor jou’ in de betekenis van ‘ ik respecteer jou, ik eer jou’.
Over namasté schreef ik in een ander artikel: https://www.karendevries.nl/diversiteit/namaste/
Zeg ja tegen het leven, je doelen, passies, werkzaamheden en tegen mensen.
Ja-zeggen geeft energie.
Nee-zeggen kost energie.

Oefening 1 in ja-zeggen: 5 minuten in je eentje. Zeg JA op verschillende manieren, speel met de klank, zeg het met verschillende emoties, voel wat JA betekent, lach om JA, laat JA bezinken, zeg JA met je hele lichaam, met je mond, met je hart, met je buik, met je hoofd, met je handen, met je tenen. Het geeft je vast energie.
Oefening 2 in ja-zeggen: Probeer het eens een dag uit. Begin met ja-zeggen en zeg de hele dag JA, ook al betekent dat, dat je soms nee zegt, maar die nee komt dan vanuit een bewust JA tegen iets anders.
Je wordt er vast heel blij van.