Namaste

Namaste een mooi woord dat “ja-zeggen tegen de ander” betekent.

Dit woord uit het Sanskriet betekent letterlijk: ‘ik buig voor jou’ in de betekenis van: Ik respecteer jou, ik eer jou.

Namaste

Ik eer de plaats in jou waarin het hele universum is.
Ik eer de plaats in jou die liefde is,
waarheid, licht en vrede.

Als jij daar bent, in jou, waar liefde is,
waarheid, licht en vrede
en ik ben daar, in mij, waar liefde is,
waarheid, licht en vrede,

dan zijn we Een

Ja zeggen is erkennen. Erkennen van jezelf, erkennen van de ander. Als je ‘namaste’ zegt erken je de ander volledig voordat je gaat oordelen.
Als je bij een ontmoeting voor het eerst oogcontact maakt zeg dan in stilte ‘namaste’.
Zo erken je dat het wezen daar hetzelfde is als het wezen hier. Als je dit doet zal de ander op een diepere laag je woorden en je toon herkennen. Het is weliswaar een stille begroeting, maar de ander zal bewust of onbewust toch het respect dat ervan uit gaat opmerken. Door dit te doen bewerkstellig je ook in je zelf een attitudeverandering. Voor je kunt oordelen heb je de ander al als mens geaccepteerd.

Doe het gewoon en ontdek welke belemmerende overtuigingen en angsten er bij je opkomen.
Dat is de weg naar openheid en acceptatie.

Toen ik hier zelf mee begon, kwamen er ook allerlei verraderlijke monstertjes tevoorschijn.
‘Moet ik namaste zeggen tegen hem, ik weet niet eens of ik hem wel aardig vind, moet ik dat tegen die rotzak zeggen. Ik hoef toch niet iedereen aardig te vinden, tegen haar zeg ik dat niet, de trut’.

Het zijn allemaal monsters die ik uit de weg ruim. Als een Herakles  sta ik met mijn knots en slimheid klaar om ze de kop af te hakken. Ga maar ergens anders spelen, maar niet in mij.

Waarom is het zo eng om open en vrij ‘namaste’ te zeggen. Omdat ik dan denk dat ik het gevaar loop, dat ik een slechterik toelaat in mijn leven. En dat gebeurt helemaal niet. Ik zeg alleen ‘namaste’, ik erken de ander in zijn bestaan, waar ik niks van af weet. Wat weet ik nu van de leerschool die de ander volgt? Wat weet ik nu over het werkelijke zielenleven van de ander? Helemaal niks.
Ik heb al geoordeeld voordat ik zelfs maar simpel ‘namaste ‘kan zeggen. Allemaal gezeur van de angstmonsters. Allemaal angst van het ego.

So what, ik zeg ‘namaste’ en later blijkt het een onbetrouwbaar sujet te zijn.
‘Namaste’ zeggen betekent niet dat ik dikke vriendjes moet worden.
‘Namaste’ betekent: dat jij er ook mag zijn, dat ik de ziel in jou respecteer. Dat ik de plek in jou, waar licht, liefde, vrede en de waarheid zetelen, respecteer. Niks meer en niks minder.

Door het te doen, open je jezelf voor de ander. Dat kan het begin zijn van een mooie vriendschap, samenwerking of leerschool.

Namaste