Volg je hartKen je dat? Je wilt zoveel doen, had allerlei plannen voor vandaag, maar je bent niet vooruit te branden. En niks lukt. Het blog dat in je hoofd zit komt er niet uit, je draait de was op een verkeerd programma, je to-do list lijkt wel voor de eeuwigheid gemaakt.
Eigenlijk wil je alleen maar op de bank met een dekentje over, een boekje lezen, suffen en mediteren en de poes op schoot.

Vandaag is het zo’n dag en wat vind ik het moeilijk om me over te geven. Ik voel me niet lekker, een soort sluimerend griepje. Alle buurvrouwen hebben het ook, dus het ligt niet aan mij dat ik me zo lamlendig voel. Het is gewoon zo. Gewoon onder dat dekentje gaan liggen en me laten verwennen.
Maar …dat blog moest nog geschreven worden en een aantal telefoontjes gepleegd en ik zou vandaag alle oleanders overbrengen naar het land en planten en zonnebloemzaden planten en een opzet maken voor de tuin achter, en een idee voor een filmpje uitwerken en… en….
Maar er komt niets uit mij. Ik heb het koud en ik wil even van de wereld af. Vandaag, alleen vandaag en hopen dat ik morgen mijn energie weer terug heb.
Als ik me niet overgeef aan dat wat mijn lichaam en mijn hart me vertellen dan wordt het een ontevreden dag. En als ik lekker ga genieten van een warme bank en luieren, dan voel ik me morgen vast weer beter.

Mijn hoofd roept echter wat anders. ‘Je zou toch….?, maar wanneer ga je dan …?, je hebt nog maar 5 dagen hier in Epidavros, benut ze… ‘
‘Stil hoofd, ik hoor je wel, er moet een hoop en ja, ik wil dat ook allemaal en ja, ik vind dat ook allemaal enorm leuk, maar het gaat gewoon niet, ‘ zeg ik wanhopig tegen mijn hardwerkende hoofd.
Ssssst, hoofd, neem vandaag maar vakantie, ssssst gevoel, dat een teleurstelling meldt…. leggen jullie je er maar bij neer, letterlijk zelfs en geniet. Je hoeft niet altijd actief te zijn en alles te doen wat je je voorgenomen hebt. Vandaag niet, vandaag is een andere dag. Een dag om uit te rusten, om energie te vergaren voor morgen. Vandaag is een belangrijke dag dus.
Kijk, daar worden mijn hoofd en gevoel blij van. Een belangrijke dag!

Ik geef de weerstand op en haal opgelucht adem. Ik heb mezelf toestemming gegeven om te luieren. Om te genieten van het niks doen. Om alleen dat te doen wat nu goed voelt.
Dat is ‘Mijn hart volgen’ en het geeft meteen resultaat. Ik zet een heerlijke kruidenthee van tijm, kamille, oregano, gember, salie en citroen. Dat warmt me op. Kacheltje aan en de poes op schoot. ‘Het is goed’, zegt mijn hoofd en mijn hart maakt een vreugdesprongetje.
Daaaag. Tot morgen.