Presenteren , de voorbereiding.
De voorbereiding van je gevoel van zekerheid.

Presenteren: “oei, eng”, “kan ik dat wel”, “houd ik de rode draad wel vast?”, “wat als ze moeilijke vragen stellen”, “op van de zenuwen”,  kortom een presentatie geven is voor velen een nachtmerrie.

Wat maakt presenteren nu zo eng?
Faalangst, oftewel, het moet perfect zijn. Niet geloven in je eigen kracht. Wat heb ik nu te vertellen. Anderen zijn vast slimmer dan ik. Iedereen kijkt naar me.
Dit zijn een paar van de overtuigingen die ik regelmatig tegen kom als ik presentatietrainingen geef.
Gedachten over het zelf en de anderen, die zenuwen en faalangst bewerkstelligen en meestal niet eens waar zijn. Spoken in het hoofd.
Mijn eerste taak is dan ook om te helpen acceptatie voor jouw eigenheid te vinden. Vertrouwen in je eigen kunnen en kennis.
Een presentatietraining is daarom ook heel effectief in een groep om elkaar te stimuleren er te mogen zijn en elkaars kwaliteiten te benoemen. Bovendien is het meteen een spannende kennismaking met “aller ogen gericht op mij”.
Schrijf alle spoken in je hoofd op en bedenk wat je kunt doen om ze te verdrijven, en wat je kunt doen om ze los te laten.
* De rode vlekken in je hals kun je bedekken met een sjaaltje, of denken:  Nou en, er zijn meer mensen die dat hebben, het hoort gewoon bij mij.
* Maak je je druk over waar je je handen moet laten? Maak een keuze en ga van nu af oefenen door dagelijks een paar keer bewust te zijn waar je je handen laat. Probeer eens om je armen langs je lichaam te laten hangen. In het begin voelt het vreemd en langzamerhand zal het gewoner voelen.
Zo verdrijf je stuk voor stuk de spoken in je hoofd.

Het tweede spook is het ongeloof in kennis.  Hoe vreemd ook, maar velen gaan een presentatie onvoldoende voorbereid in en het spook van de “rode draad’” en “onvoldoende kennis” dient zich in volle hevigheid aan.
Bereid je goed voor. Schrijf de inhoud helemaal uit (in een volgend artikel meer over indeling), lees het over, deel de tekst logischer in, lees de tekst hardop, maak kleine kaartjes met de hoofdpunten en oefen hardop aan de hand van de kaartjes, net zo lang tot je de hele draad heb verteld. En je hebt weer een spook verdreven.
Oefen met een ander en vraag feedback.

Een presentatie maak je niet de avond vantevoren.
Een presentatie van een half uur, zul je minstens 3x een uur geoefend moeten hebben.
Plan de tijd dan ook goed in. En oefen, oefen en oefen tot je je zeker van jezelf voelt.
Vraag op je werk om oefenmogelijkheden. Begin niet meteen met het allermoeilijkste, een uur voor een grote zaal. Maar doe eerst een presentatie voor een klein groepje, voor je collega’s, of op een feestje.
Zorg voor jezelf, zorg voor een zeker gevoel, want tijdens de presentatie heb je je aandacht nodig voor rode lijn en de zaal.

Wellicht ook interessant voor jou: 11 tips voor een interactieve presentatie, elevatorpitch