cacaoboer

Als kind wilde ze verhalenverteller en journalist worden. Maar dat was ze de rest van haar leven helemaal vergeten totdat …. Plotseling kwam dat oeroude, kinderlijke verlangen weer boven.

Nienke wilde heel graag overtuigend leren presenteren en ‘iets’ met verhalen. Al een paar keer had ze contact met me opgenomen over de workshops die ik gaf, maar telkens lukte het niet om deel te nemen. Ik wilde haar vraag graag honoreren en stelde haar voor om haar persoonlijk te coachen.
Ze had twee uur van haar baas gekregen en ik zocht haar op.
Ze werkt voor een organisatie die microkredieten verstrekt. Mooie verhalen in overvloed dus, dacht ik. Wat er in deze coaching gebeurde is het verhaal van ‘word wie je bent’.

Ze begon haar presentatie. ‘Ik ga jullie het verhaal van Mipou, de cacaoboer vertellen’ en ze liet een mooi plaatje van de cacaoboer zien.
‘Onze organisatie heeft meer dan 30 kantoren over de hele wereld…’ En toen vertelde ze het verhaal over haar organisatie met cijfers en feiten. Ik haakte af.
‘Welk verhaal wil je nu vertellen? Dat van Mipou of de statische gegevens van jouw bedrijf?’ vroeg ik haar. Het kwartje viel meteen. ‘Ohhh’, zei ze, ‘ik heb niks over Mipou verteld’.
Inderdaad en ik wil graag het verhaal van Mipou horen van begin tot eind.

Ik stelde haar een aantal vragen over de reis die Mipou had gemaakt om een succesvolle cacaoboer te worden. ‘Hoe ging het met hem en zijn gezin voordat hij het microkrediet kreeg? Hoe kreeg hij contact met jullie?’
En zo had ik nog een hele hoop vragen over de werkelijke situatie, omdat ik er echt een beeld van wilde krijgen.
‘Dat is wat ik wil horen en zien, dat beroert mijn hart, daar krijg ik tranen van in mijn ogen’, vertelde ik haar.
Het was even heel stil. ‘Maar die dingen weet ik allemaal niet’ zei ze zachtjes. Ze was geraakt.
‘Jij reist toch regelmatig naar jullie kantoren? Zou het mogelijk zijn om Mipou te interviewen, zodat je zijn verhaal kunt vertellen?‘ vroeg ik haar.
Toen kwamen de tranen. ‘Weet je’ zei ze, ‘nu herinner ik me pas weer dat ik als kind journaliste wilde worden en verhalen wilde schrijven. Dat was ik helemaal vergeten!’
Toen was ik geraakt en even stil.
Dat is het mooiste wat er kan gebeuren in een coaching. Dat iemand zijn werkelijke verlangen en talent vindt.

We maakten een pad voor de reis naar haar bestemming. met behulp van het GROWTHmodel. We creëerden haar nieuwe persoonlijke verhaal. Toen oefenden we nog even met haar presentatievaardigheden, zoals stemgebruik, stiltes en overdracht. Door alles heen zag ik haar glinsterende ogen en haar plezier in de nieuwe ontdekking.
Ze gaat worden wie ze eigenlijk is: Een verhalenverteller.