Creativiteit (2) Negen tips om je creatieve kanaal te openen in de natuur.

Ahhh, fijn je hebt besloten om na het lezen van ‘negen redenen om niet creatief te zijn’ je geblokkeerde creatieve kanaal te ontsluiten. Met deze opdrachten zet je de deur minstens op een kier.
Het is je natuurlijke staat om creatief te zijn. Je hebt de moed gehad om de donkere krochten van het verborgene in te gaan, om te erkennen, dat er iets is wat aan het licht gebracht wil worden. Daarvoor hebben we de natuur als heler nodig. In de natuur is alles in oorsprong in harmonie en liefde aanwezig. De natuur zal je inspireren om te luisteren naar je werkelijke verlangens.
Wat wil zich in jou uitdrukken? Soms is dat een moeilijke vraag omdat je die te lang niet gesteld hebt. Soms is het antwoord dichterbij dan je denkt. Luister naar je verlangen, dat is je innerlijke vrije kind.

Vind je natuurlijke creativiteit.

1- Maak een wandeling van een uur, alleen.
2- Neem iets mee waarmee jij je kunt uitdrukken: een fototoestel, een schrijfboekje, iets om te tekenen. Wandel in stilte.
3- Houd in gedachten dat je alleen maar wilt kijken, luisteren, voelen. Kijk naar een bloem, boom, zonsopgang, ontluikende knoppen, regendruppels….
Alle gedachten die opkomen aan andere zaken bedank je vriendelijk en parkeer je voor later.
4- Vraag jouw innerlijke vrije kind wat het nu leuk zou vinden en doe dat.
5- Na ongeveer een half uurtje ga je ergens zitten en schrijf je al je ontdekkingen op. Wat durfde je wel en wat durfde je niet te doen. Wat hield je tegen? Wat maakte je blij? Met welke gedachten ging je verlangen of angst gepaard. Oordeel nergens over. Neem alleen waar.
6- Je kunt foto’s maken van alles wat je aandacht trekt, je kunt tekeningetjes maken, schrijven, bladeren verzamelen, bloemen plukken, gewoon voor de lol. Het plezier staat voorop.
7- Als jouw criticus je vertelt dat wat je doet nog geen kunst is, of gek is, stuur je hem vriendelijk met vakantie, want je bent geen kunst aan het maken, je bent aan het ontdekken wat jou raakt.
8- In het 2e half uur doe je wat je ontdekt hebt en durft te doen. Doe eens gek. Misschien ga je midden in het gras zitten, misschien ga je huppelen, of heel hard zingen, of verander je van route. Het maakt niet uit.
9- De laatste 10 minuten gebruik je om al je ervaringen op te schrijven.

Nu is het moment aangebroken om de rest van de week jouw innerlijk kind te voeden.
Bedenk iedere dag, liefst ‘s morgens vroeg, iets dat je die dag anders dan anders zult doen. Iets kleins, wat je vreugde schenkt en wat haalbaar is. Vraag je innerlijk kind waar zij zin in heeft. Ik verander ‘s morgens wel eens van route naar mijn werk. Of ik schrijf de hele dag alleen met gekleurde stiften. Of ik ga een half uurtje eerder weg en maak onderweg ergens een wandelingetje.
Merk op wat de verandering met je doet. Schrijf alles op, de bezwaren die meteen opdoken en de vreugde van het doen.
Veel plezier met het ontdekken van jouw creatieve bron.

Andere artikelen over creativiteit:

9 redenen om niet creatief te zijn.
De eerste stap naar jouw creatieve plezier.
De eerste trede, een gedicht van Kavafis.

Ik liet me inspireren door ‘The Artist’s way’ van Julia Cameron en ‘Het geluk in jezelf’ van Deepak Chopra.
Protected by Copyscape Duplicate Content Tool