Paarse praatstok met een slang, schelpen, een veer en bloedrode uiteinden. Mijn eigen stok.

De praatstok (talking stick)

De talking stick verbindt, en laat ons luisteren en spreken vanuit het hart.’

De praatstok, (ook wel talking stick genoemd), wordt in de indiaanse cultuur gebruikt door de raadsleden om ‘het heilige standpunt’ te delen, waarbij de leden in een circel zitten, wat een gevoel van gelijkwaardigheid symboliseert.

Alleen degene die de praatstok vasthoudt mag spreken. Zo wordt de stok van de ene naar de andere spreker doorgegeven. De mening van de spreker wordt gerespecteerd, iedereen luistert, niemand onderbreekt, niemand spreekt voor zijn beurt. De spreker kan ook een antwoordveer geven aan degene van wie hij een antwoord wil. Indiaanse kinderen leren al heel jong, vanaf driejarige leeftijd, te luisteren. Het is een persoonlijke eer om iedereen zijn of haar verhaal toe te staan.

De praatstok kan gebruikt worden in vergaderingen, bij het vertellen van verhalen, een ceremonie, een groep waar belangrijke beslissingen genomen worden en in opleidingen en trainingen.
Ik maakte zelf voor het eerst gebruik van de praatstok, toen ik 28 leerlingen van de 4e en 5e klas van een  gymnasium het verhaal van de Oresteia liet vertellen. De magie van de stok gaf rust en aandacht en zorgde er voor dat iedereen naar elkaar luisterde en elkaar aanvulde.

De praatstok herinnert ons eraan om de mening van ieder levend wezen te respecteren. Als we naar de wijsheid en lessen van anderen luisteren, kunnen we elkaar beter begrijpen en op een respectvolle manier met anderen omgaan.

Een praatstok is een persoonlijk attribuut. De kleuren en versieringen hebben een grote betekenis voor de eigenaar.
Het hout van mijn praatstokken heeft al een verhaal. Het verhaal van de olijf, de vredestak. Lees meer.
Daar voeg jij jouw persoonlijke symbolen aan toe.
Nieuwe site voor de talking sticks: talking-stick.nl

Workshop

talking stick

Deze talking stick maakte ik in de serie vrij werk. Verkocht

Maak je eigen praatstok, van olijfhout dat ik van onze eigen olijfbomen in Epidavros heb meegebracht.
De kleuren en symbolen kun je zelf kiezen. Er is acrylverf, er is een houtbrander, er zijn schelpen en er zijn inspirerende voorbeelden van stokken en symbolen.
‘sMorgens beschilder je de stok en kun je er eventueel symbolen in branden. In de middag kun je je stok te versieren. Aan het eind van de middag zullen we de praatstokken op passende wijze inwijden.

Deze praatstok maakte ik in opdracht van Circel der Seizoenen met al haar kleuren en symbolen.

 

 

 

 

Lees meer op www.talking-stick.nl
Dit prachtige hout wacht op jou!

Namasté

Karen de Vries