Waarom storytelling?

Een trainer vroeg mij waarom ik met storytelling werk in mijn trainingen en workshops.
Ik vertel hier mijn visie op storytelling. Over de manier waarop ik storytelling gebruik en integreer in trainingen en coachings. Natuurlijk is er meer en schroom niet om je vragen en aanvullingen te geven in de reacties  onder dit bericht.

Omdat
Omdat verhalen vertellen wie we zijn.
Omdat verhalen het hart raken. We maken eerst verbinding met de ander via het hart en dan pas via het hoofd.
Omdat we via verhalen verbinding maken met de ander.
Omdat verhalen motiveren en inspireren.
Omdat we van verhalen leren.
We zijn allemaal een vat vol verhalen. Als we ons bewust zijn van die verhalen en ze ook verder vertellen, erkennen we wie we zijn en kunnen we actie ondernemen om het beste van onszelf te geven. Als je je verhaal vertelt, dan bestaat het ook echt.

Herkenning, erkenning, actie.
Je eigen verhaal vormgeven, of geïnspireerd worden door een verhaal van de ander, dat is herkenning. Er begint iets duidelijk te worden, iets in je wil gezien worden. Jouw verhaal bestaat al in je, maar het is nog niet helder, het komt met stukjes en beetjes naar boven, je herkent jezelf in de flarden. Je maakt het verhaal compleet en je vertelt het aan anderen. Dat is de erkenning van je eigen verhaal.
Pas als je je eigen verhaal erkent, kun je actie ondernemen.  Met inzicht in storytelling kun je de route van het verhaal volgen en de stappen en hobbels onderweg begrijpen en overwinnen.

Verbinding

Verhalen brengen verbinding met jezelf en met de wereld om je heen.
Persoonlijke verhalen, mythes, films helpen ons om de wereld te begrijpen. De wereld die zich binnenin ons bevindt en de wereld van anderen.
Een juist gekozen verhaal motiveert en stimuleert tot transformatie. Welk verhaal kies? Hoe vertel je het? De wereld is vol met verhalen, op tv, in boeken, verhalen op feestjes, in de kroeg en bij de therapeut. Noem maar op. We vertellen de hele dag verhalen om onze binnen- en buitenwereld te begrijpen en te delen. Het verhaal van wie je bent en wat je de wereld te brengen hebt is vaak moeilijk om zelf te achterhalen, meestal vertellen we maar kleine stukjes ervan. Een goede luisteraar kan met de juiste vragen het diepere verhaal naar boven toveren.
Storytelling is dus niet alleen het vertellen van het verhaal en het luisteren ernaar, maar ook het onthullen van verhalen met de juiste vragen.
Als je geen verhaal hebt, besta je niet. Het is dus van groot belang om je eigen verhaal te ontdekken, want met je persoonlijke verhaal erken je wie je bent. Je geeft jezelf bestaansrecht, want als je het jezelf of anderen vertelt is het ook echt waar. Als je de ander helpt om zijn verhaal te ontdekken, help je de ander in zijn bestaansrecht.

Creëer je eigen mythe
Als het verhaal bestaat kun je het ook veranderen. Alleen al door het te vertellen, wordt je je bewust van je verhaal en dan kun je er ook een nieuw verhaal van maken. Je kunt de loop en het einde veranderen.
Dit gebeurde in de masterclass Storytelling:

‘Het is een heel ander verhaal geworden dan ik in eerste instantie dacht’, zei ze met ontroering in haar stem. ‘Er zat een verhaal achter het verhaal en ik had een heel ander verlangen dan ik dacht. Ik dacht dat mijn verlangen was dat ik een bed and breakfast wilde beginnen in Frankrijk of Italië. Maar nu weet ik dat mijn verlangen is om nieuwe mensen te ontmoeten, mensen die op reis zijn, mensen met een verhaal. Dat oppervlakkige verlangen maakte me blind voor andere mogelijkheden en oplossingen. Nu kan ik weer verder en daar wordt ik heel blij van. Ik heb een nieuw verhaal en er is veel meer mogelijk dan alleen dat éne. Dank voor de mooie vragen die jullie aan mij stelden’.

Identificatie en loutering
Met mythes, sprookjes, films of andermans verhalen kun je je identificeren. Identificeren betekent dat je vereenzelvigt met (iets van) een ander, waardoor je gevoelens van eigenwaarde vergroot.
Die herkenning en erkenning is helend, omdat je een stukje van jezelf erkent.
Inleving en identificatie met de hoofdpersoon brengt ons in contact met onze eigen emoties. Dat werkt louterend. Volgens Aristoteles betekent loutering: fysieke, emotionele, religieuze en mentale reiniging.  Een lach werkt bevrijdend, ontroering lucht op, empathie opent het hart. De moed en keuzes die Theseus maakt in dit verhaal, brengt ons in contact met onze eigen moed en angst en keuzes.
Ik heb lang als actrice en regisseur gewerkt in het theater. De bedoeling daarvan was altijd dat de toeschouwers mee konden leven met de hoofdpersonen. Ik wilde de toeschouwers raken met ons verhaal en ze tot tranen toe ontroeren, zodat het verhaal over henzelf ging en ze daardoor iets in henzelf leerden kennen en erkennen.
Na een voorstelling kwam een toeschouwer naar me toe. Ik zal het nooit vergeten.
‘Jullie voorstelling heeft me zo ontroerd. Het doet me wat. Ik ken de worsteling van die vrouw om te mogen zijn wie ze is. Die vrouw, dat ben ik. Ik weet nog niet wat ik hiermee ga doen, maar er is iets in mij wakker geworden,’ zei ze met een blij en betraand gezicht na afloop van de voorstelling Sor Juana Ines de la Cruz  

Storytelling legt verbinding met alle lagen in ons. Op ieder niveau van verlangen, pijn, angst, vreugde, overtuigingen, intuïtie en het onbewuste.

If we own the story then we can write the ending.
Brené Brown